Faptul că juvenilul dar postumul Geniu pustiu al lui Eminescu, este în întregime construit pe procedeul mise en abyme a fost deja cu îndreptăţire observat (Marin Mincu). Aici aş dori să încerc să. individualizez motivaţiile (câteva motivaţii) ale acestei alegeri, pe baza constantelor narative...Citeşte »
Arhiva pentru - luna April.2020
Piero Bigongiari CONCENTRARE EXTENSIVA LA EMINESCU
Ce mi-i vremea când de veacuri Stele-mi scânteie pe lacuri… ? Eminescu, Revedere Ce anume este timpul pentru Eminescu în nesfârşita tramă a verbalei sale descrieri-dezolări dacă nu însuşi curgerea propriei identităţi în necontenita diversitate a propriului fel de a se imagina? Este...Citeşte »
Patrizia Boi – literatura la feminin
Prezentare şi traducere de George Popescu Patrizia Boi e o ingineră născută la Roma din părinţi originari din Sardegna. O ingineră care lucrează, la Roma, în proiectare de căi ferate, în recluziunea unui birou, cu colegi, în general, opaci faţă...Citeşte »
Valerio Magrelli: Eminescu, fără prezentări
Să spunem adevărul, cel mai trist adevăr: printre atâtea nenorociri, poezia o are şi pe aceea de a fi vătămată de cel ce-o iubeşte. Să luăm de exemplu o lectură de tipul „întâlnire a unui poet cu studenţii”. Sala de teatru răsună de gălăgia...Citeşte »
Dorin Teodorescu: un model de cărturar uitat
Îi spuneam Mike. Sau mai pe româneşte şi nu fără o uşoară doză de alint… Miki. Dorin Teodorescu, căci de el este vorba, abia împlinise 23 de ani când, în noiembrie din îndepărtatul 1968, sosea la Craiova, re-repartizat (îi fusese sustras prin nişte trucaje...Citeşte »
Tiberiu Iliescu – simetria frondei de George Popescu
Câteva linii bizare însoţesc destinul lite¬rar al lui Tiberiu Iliescu, fostul mentor al uneia dintre publicaţiile de prestigiu ale de¬ceniului al patrulea, acele rare, dar extrem ds căutate „caete” Meridian (1934-1946), în paginile cărora avangarda poetică româ¬nească şi-a delegat spiritul de sinteză, cenzurându-şi excesele...Citeşte »
Timp frânt, ISTORIA suspendată? de George Popescu
Umanitatea cunoaște și trăiește în aceste ultime săptămâni și luni una dintre derivele majore ale existenței sale milenare. E un fapt, o realitate a cărei nemiloasă evidență o resimțim fiecare, în limitele propriei responsabilități și a propriei conștiințe, și o trăim, dincolo ori dincoace...Citeşte »
NICHITA STĂNESCU PROVOCAREA INDICIBILULUI
De la survenirea ei în literatura română, poezia lui Nichita Stănescu n-a încetat să provoace critica, oferindu-i acesteia din urmă, uneori cu asupra de măsură, nu fără un iz de gratuitate alteori, prilejul nesperat, poate, de a-şi statua şi, astfel, califica demersurile înnoitoare. Dincolo,...Citeşte »
Trama unei saga şi timbrul unei epopei de descendență virgiliană
O carte impunătoare, cantitativ (peste o mie de pagini distribuite în două volume), dar şi calitativ, prin densitatea aproape liturgică a unui discurs pliat, într-o rară şi fascinantă sintonie, pe fapte, acte, evenimente glorioase de istorie românească. Şi toate decontate în seama a două...Citeşte »
Sonetele lui Shakespeare sau O altă hipnoză wilsoniană
Spectacol prezentat de Teatrul Berliner Ensemble din Berlin (Germania) Regie, lumini: Robert Wilson Muzică: Rufus Wainwright Distribuţia: Georgette Dee, Inge Keller, Christina Drechsler, Anke Engelsmann, Ruth Glöss, Anna Graenzer, Ursula Höpfner-Tabori, Traute Hoess, Sylvie Rohrer, Dejan Bucin, Jürgen Holtz, Christopher Nell, Sabin Tambrea, Georgios...Citeşte »